Vaak voorkomende begrippen

Wat is een spierknoop?

Een spierknoop is niets anders dan een energiecrisis in de spier. Op de betrokken plek is de spier samengetrokken en daardoor ingekort en verdikt. De inkorting op de ene plek in de spier, rekt de spier op een andere plek op.

Dit voelt aan als een kabel of streng. De verdikking zorgt ervoor dat het omliggende bindweefsel gaat compenseren. Er komt spanning op de spier en het gebied eromheen te staan en de spier zal daarmee ook aan kracht verliezen.

Deze energiecrisis creëert pijn en beïnvloedt het zenuwstelsel. De doorbloeding stagneert op deze plekken.

Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, verlies van kracht en pijnklachten veroorzaken. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken.

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel niet uitgerekt en ook niet samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit, dan blijkt dat de spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied.

Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking  met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Vul onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Of klik hier om meteen een afspraak te maken.

Volgt

Alphen aan den Rijn, Nederland

info@relaxify.nl